Työnohjaajaksi hyvinvointialueille – tulenko valituksi?

Työnohjaaja Leena Aijasaho työnohjauspalvelu hyvinvointialue

Vuosi 2023 jää mieleeni työnohjaajana, yrittäjänä kilpailutuksista. Olen vuosikymmenet työnohjannut sosiaali-ja terveyssektorilla kuntapuolella ryhmiä, esimiehiä, tiimejä ja työyhteisöjä eri puolilla Suomea. Työnohjaustoimeksiannon sopiminen on mennyt varsin ketterästi. Tarjouspyyntö on tullut, työnohjaustarpeesta keskusteltu, suunniteltu sopiva työnohjausprosessi, tehty sopimus, käyty työhön, laskutettu palvelusta sopimuksen mukaan ja lopuksi päätetty prosessi. Nyt kun palvelut on siirtyneet kokonaan hyvinvointialueiksi, on kilpailutus tullut osaksi työnohjausta myös pienillä paikkakunnilla. Ainoa tapa siis jatkaa työnohjaajana työtä hyvinvointialueilla on osallistua kilpailutuksiin.

Työnohjauskilpailutus on näin yksinyrittäjälle melko työläs tapa hankkia toimeksiantoja. Kilpailutuksen pohjat on selkeästi tehty suuria yrityksiä ajatellen ja monet vaatimukset ja kysymykset ovat varsin suureellisia. Onneksi kilpailutukset löytyy kaikki samasta paikasta tarjouspalvelun sivuilta ja niissä on myös yhtäläisyyksiä. Eli kun yhden on tehnyt saa siitä vähän apuja seuraavaan hakemukseen. Mutta tarkkana saa olla, koska jokainen hyvinvointialue kysyy tarjousta kuitenkin omista lähtökohdistaan. Onneksi tarjouksen voi jättää keskeneräiseksi, etsiä vaadittuja tietoja ja ylipäänsä ottaa välillä paussia. Sitten taas ulkoilun jälkeen uusin kirkkaammin ajatuksin jatkamaan. Näin pieninä palasina asia etenee ja pääsee kohtaan lähetä hakemus.

Hauskojakin hetkiä on ollut kilpailutuksia täyttäessä. Olen saanut kaivaa mapista kellastuneita todistuksia ja skannata niitä lähetettäväksi. Onneksi on tullut nämä todistukset talteen laitettua. Tein aikanaan parikymmentä vuotta terveydenhuollon ammattilaisena terveyskeskustyötä. Jotenkin sellaista oman kouluttautumisen ja ammattillisin polun askeleita olen saanut tuumailla tässä hakemuksia naputellessa. Valmistuin 80-luvulla lääkintävoimistelijaksi, nimike muuttui myöhemmin fysioterapeutiksi. Tein pisimmän työrupeaman työfysioterapeuttina työterveyshuollossa. Työnohjaajaksi kouluttauduin Jyväskylän yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa 2005 ja pian tuon jälkeen heittäydyin kokonaan yrittäjäksi. Matka jatkui ICF:n hyväksymässä coaching-koulutuksessa 2007. Tuhansia tunteja on jo coaching-kokemustakin. Joku excel-taulukko siitäkin löytyi koneeni uumenista. Myöhemmin jatkoin narratiiviseksi enneagrammiohjaajaksi ja mindfulness-ohjaajaksi, työyhteisösovittelujan taitoja hankin myös. Näistäkin jo aikaa. Ja voi sitä määrää kaikenlaista menetelmäkoulutusta mitä todistuskansioni sisällä pitikin. Muistelin upeita kouluttajia, entisiä työkavereita, koulutusryhmissä läheiseksi tulleita kollegoja. Olen myös saanut muistella ja lähestynyt aikaisempia asiakkaita, koska on oltava lista referensseistä. On ollut ilo saada vastauksia, toki voit käyttää minua suosittelijana.

Hyvinvointialueet hyötyvät työnohjauksesta monella tavalla. Työnohjaus voi auttaa selkeyttämään johtamista, työyhteisön pelisääntöjä ja perustehtävää. Työnohjaus tukee työssä jaksamista, ajanhallintaa ja stressin sekä kiireen kokemuksen käsittelyyn se tarjoaa paikan. Säännöllinen aika pysähtyä ajattelemaan työtä, purkaa työn aiheuttamaa tunnekuormaa ja pohtia työn kehittämistä voi myös tarjota pitovoimatekijän ja sitoutumisen omaan työhön ja työpaikkaan. Työnohjaus on aina tavoitteellista prosessityöskentelyä, jolla on sosiaali-ja terveydenhuollon tehtävissä on pitkät perinteet ja jalansija.

Nyt on jo useampi hyvinvointialue hyväksynyt minut työnohjaajaksi kilpailutuksien kautta, osasta odotan vielä vastausta. Toivottavasti työyksiköiden lähiesimiehet löytävät listaukset hyväksytyistä työnohjaajista. Toivon, että heillä säilyy mahdollisuus valita sopiva työnohjaaja kulloiseenkin tarpeeseen. Meitä työnohjaajia on monista taustoista, käytössä erilaisia menetelmiä ja erilaista kokemusta. Toki yrittäjänä toivon, että tulen valituksi kiinnostavaa työnohjaajan työhän hyvinvointialueille. Joitakin toimeksiantoja on jo tullutkin. Mutta lisää sopii kalenteriini mukavasti. Työnohjausta tarjoan saapuen paikanpäälle tapaamisiin ja myös etäohjauksena. Toki edelleen otan työnohjauksia vastaan myös muualtakin kuin hyvinvointialueilta. Muutos tuntuu siis myös näin työnohjaajan työhön, tulenko valituksi? – siihen jään odottamaan vastausta.

Kuva ja teksti © Leena Aijasaho – työnohjauspalvelu.fi

.