Mikä on Voimavalokuvapakka?
Voimavalokuvapakka on terapia- ja tunnekorttisarja – luontolähtöinen väline ryhmätyöskentelyyn aikuisten tai lasten kanssa. Se sisältää 50 kaksipuolista voimakorttia, toisella puolella karhuvalokuva ja toisella puolella muu luontokuva. Yhteensä 100 erilaista voimauttavaa luontovalokuvaa. Lisäksi ohjekortti. Korteissa on pyöristetyt kulmat, laadukas materiaali ja kirkaslaminoitu pinta. Postikorttikoko. Uniikki avainlipputuote, kortit painettu Suomessa. Kortit on pakattu voimavalokuvan kuvista painetusta kankaasta tehtyyn vuorilliseen vetoketjulla varustettu voimapussukkaan, jota löytyy eri kuoseja. Näin kortteja on helppo säilyttää ja kuljettaa. Niin kortit kuin pussukka ovat hyvin kulutusta kestäviä arkityövälineeksi tarkoitettuja tuotteita. Vaihtoehdot verkkokaupasta.
Sain voimavalokuvapakan postissa, on kyllä huikean hienoja kuvia, ja todella monitulkintaisia ja tarinallisia, karhukuvat etenkin!
Voimakorttien kohderyhmä?
Olet tehnyt ohjaustyöhön tuotteen Voimavalokuvapakan ja toivon sen saavuttavan ohjausalan ammattilaiset Suomessa. Tämä terapia ja tunnekorttipakka toimii hyvin päiväkodeissa, kouluissa, vanhainkodeissa, terapiassa, työnohjauksessa, kuntoutuksessa, valmennuksessa, ohjaustyössä keskustelun avaajana, tunteiden sanottamisen ja tarinankerronnan apuvälineenä kaikenikäisille. Kuvat puhuvat, kun korteissa ei ole sanoja rajoittamassa vapaata osallistujan tulkintaa kuvasta, eikä käyttäjän tarvitse edes osata lukea. Moni etsii aikuisille sopivia terapiakortteja – voimavalokuvapakka vastaa tähän tarpeeseen.
Voimavalokuvapakan käytön vinkit
Voit esimerkiksi levittää karhukuvat esiin, antaa osallistujien valita kysymykseen sopivan karhukuvan tai pari kuvaa. Toisen puolen kuvat tulee sitten sattuman valitsemana, mitä se mahdollisesti herättää työskentelyyn?
Kierrätä korttipakkaa osallistujilla, annetaan sattuman valinnan puhua. Vedä kortti, kerro mitä siinä näet, mitä se sinussa herättää?
Katsele kuvia lasten kanssa, anna lapsen kertoa/kirjoittaa/piirtää tarinaa kuvista.
Kysy lapselta millainen päivä oli? Valitse karhukuva tästä päivästä. Anna lapsen kertoa kuvasta.
Vie vanhus retkelle metsään kuvien avulla. Muistellaan marjaretkiä, metsästystä, kalastusta, elämän varrelta kokemuksia luonnosta.
Vedä pakasta päivän voimakorttisi yksin tai yhdessä toisten kanssa.
Ryhmän kanssa muodosta korttien avulla joku käsiteltävä tilanne tai kehittämistehtävä. Mitä vielä tähän tarvitaan lisää tai mitä halutaan siirtää kauemmaksi/pois? Voit ottaa kännykällä kuvan kuvakollaasista ja näyttää sen myöhemmin ryhmälle.
Kerro kuvien avulla tavoitteesi työnohjaukselle. Työnohjaaja kuvaa valitut kortit kännykällä ja niihin voidaan palata kun arvioidaan tavoitteiden toteutumista.
Voimavalokuvapakan tarina
Karhuja olen aktiivisesti valokuvannut piilokojuista Suomussalmella ja Kuhmossa yli 10 vuoden ajan. Kuvausretket ovat antaneet mahdollisuuden tarkkailla karhuja yksilöinä, persoonina ja myös karhujen yhteisön elämää. Karhu on mystinen ja kiehtova eläin. Olen käyttänyt karhukuvia kouluttajana ja työnohjaajana vuosia ja huomannut, miten ihmiset heräävät karhukuvien äärellä. Aloin pohtia karhukuvista tuotetta, josta olisi iloa muillekin. Oma aikansa meni suunnitellessa, koska kymmenistä tuhansista kuvista valinnan tekeminen oli oma prosessinsa. Päädyin valitsemaan 50 erilaista karhukuvaa ja toiselle puolelle 50 erilaista muuta luontokuvaa. Samalla kun pakan tein, ajattelin hyödyntää siis korttien molemmat puolet. Sain keskusteluissa toisten kanssa varmistuksen idealleni, että annan kuvien puhua ilman sanoja. Kukin katsoja voi tilanteen mukaan sanoittaa kuvaa haluamallaan tavalla. Valmiit sanat voisivat toki auttaa, mutta myös rajata omaa luovuutta. Korteissa ei siis lue mietelauseita, tai tunnesanoja. Näin korttien käyttäjän ei tarvitse osata suomenkieltä tai olla lukutaitoinen. Tämä lisää korttien käyttöaluetta. Toivon Voimavalokuvapakan avulla karhukuvien voiman levitä laajemmalle ohjaustyöhön.
Olin itse vuosia työnohjaajana käyttänyt erilaisia terapiakortteja. Pulmana oli se, että kortit kuluivat nopeasti ja pahviset pakkaukset alkoivat ikävästi repsottaa. Näistä kokemuksista käsin pidin tärkeänä kehitellä voimavalokuvapakalle kivan ja kestävän säilytyspussukan. Onnekseni löysin kotimaisen laadukkaan painatuspaikan niin korteille kuin kankaille. Pussukoiden mallin suunnitteli ja pussukat ompeli yhteistyökumppani omasta pitäjästä, Anituulia Saarijärveltä. Naisyrittäjät yhdistävät näin voimiaan. Kortit on kirkaslaminoitu, joten ne kestää pyyhkimistä ja käyttöä kerta toisensa jälkeen.
Kuka on kuvannut karhukuvat?
Voimavalokuvapakan on kehittänyt työnohjaaja, valokuvaaja Leena Aijasaho vuosien työn tuloksena. Useita öitä on vierähtänyt piilokojussa karhuja odotellen. Eli jokainen luontokuva ja karhukuva Leena Aijasahon kuvaama. Leenalla on työnohjauspalvelun rinnalla myös valokuvausbrändi Voimavalokuva.
Oletko oikeasti itse kuvannut myös nämä karhukuvat? Kyllä – vastaa työnohjaaja, voimavalokuvaaja Leena Aijasaho
Hyvinvointia luonnosta voimakorttien avulla
Kuvien avulla luonto tulee lähelle sisätiloissa tapahtuvassa työskentelyssä. Pelkkä luontokuvien katselu kohentaa mielialaa ja auttaa keskittymään. Läsnäolo löytyy luonnosta kuvien kautta. Aina ei ole mahdollista siirtyä metsään vaan luonto voidaan tuoda lähelle Voimavalokuvapakan avulla. Voimaannuta ryhmäsi voimakorttien avulla!
Olen valokuvannut sydämellä jokaisen voimakortin valokuvan.
Voimavalokuvapakka on uniikki suomalainen avainlipputuote.
Korttien tai kuvien kopiointi on kielletty. © Leena Aijasaho – voimavalokuva.fi