Tunnollisesti ja tarkasti tammikuussa – enneagrammi 1

Enneagrammityyli 1

Seuraavan yhdeksän kuukauden aikana enneagramminallet esittäytyvät: blogisarjan aloittaa ykkönen, onhan tammikuu ensimmäinen kuukausi.

”Työ ennen huvia” – lause kuvaa enenagrammityyli ykköstä, tunnollista perfetionistia. Kuten kuvasta näkyy tehtäviä kertyy ”pinoiksi asti”, kun ykkönen priorisoi tehtäviä tärkeysjärjestykseen. Se, mihin tehtävään tartutaan hoidetaan viimeisen päälle. Miksi tehdä jotain, jos ei aio tehdä sitä kunnolla?

Mikä sitten on kunnolla kenenkin mielestä, voisimme ajatella. Ykköselle kunnolla on itsestäänselvyys, eihän siinä nyt ole kahta sanaa ”jokainenhan tietää miten asiat kuuluu hoitaa”. Tarkasti ja viimeistellysti viikataan vaikkapa vaatteita, käydään läpi paperipinoja, toteutetaan käsitöitä tai vaikkapa jätteiden lajittelua. Jos luulet ykkösen olevan tarkka kaikessa, erehdyt. Merkityksemättömän tuntuituisiin asioihin ei panosteta ja joskus onkin mielenkiintoista seurata sitä, mikä asia kenenkin mielestä ansaitsee täyden huomion ja panostuksen.

Ykkösiltä haluan oppia uutteruutta ja tunnollista tinkimätöntä puurtamista. Olen myös saanut ihailla kaunista jälkeä, loistavia raportteja ja monia pieniä käytännön asioita, joista on huolehdittu ykkösten toimesta hyvin. Hyvin, jotta meillä muilla olisi asiat paremmin. Kohteliaisuus ja huomaavaisuus käytöksessä ilahduttaa myös jokaista ykkösten lähellä elävää. Sisäinen vaativuus ja tarkat sisäiset säännöt saavat ykkösen puurtamaan ja vapaalle voi heittäytyä vasta, kun hommat on hoidettu.

Miten auttaa ja ymmärtää ykkösiä? Voisimmeko mukisematta auttaa häntä tehtävissä hänen toivomalla tavalla? Antaa kritiikkiä hienovaraisesti ja harkitsevasti. Ykköstä voi auttaa relaamaan ja löytämään kasvusuuntansa – seiskan leikkisän puolensa. Voisimmeko huomata erityisesti kaiken hyvän, mitä sitkeällä ja tarkalla puurtamisella ykköset saavat aikaiseksi!

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho