Tosiasioita tarkkaillen toukokuussa – enneagrammi 5

Enneagrammityyli 5

Tutkijatyyppi enneagramminalle viitonen tarkkailee, havainnoi ja analysoi. Loputon tiedonjano ja halu ottaa perinpohjin selvää asioita ohjaa omavaraisen tarkkailijan tapaa hahmottaa maailmaa. Viitonen ei tyydy mututietoon tai pintaraapaisuun ottaessaan hoitaakseen asioita. Miten voisi ottaa kantaa, jos ei edes kunnolla tiedä, mistä on kyse? Omassa rauhassa itsekseen on hyvä analysoida, jäsentää ajatuksia, muodostaa niistä vastauksia ja oivalluksia. Joutavanpäiväinen, niitä näitä puhuminen tuntuu viitosesta turhalta ja hän osallistuukin mielummin asian ympärille rakentuviin tapaamisiin tai kokouksiin.

Yllättäviin tunnepitoisiin purkauksia tai vaatimuksiin viitonen suhtautuu helposti vetäytyen. Viitoselle on luontevaa seurailla ihmisten joukossa ja heistä voi saada hiljaisen vaikutelman. Viitoset osallistuvat kyllä mielellään älykkääseen keskusteluun teemasta, johon ovat perehtyneet – tällöin saatat kuulla seikkaperäistä esitelmöitiä kiinnostavan aiheen tiimoilta. Ulkoinen olemus voi kuitenkin olla varsin niukkaeleinen. Viitosen päästessä vauhtiin, olemus vapautuu ja puheessa vilahtaa myös sarkastinen huumori.

Viitosella on hyvä kyky hahmottaa kokonaisuuksia ja selvittää asioita tai ratkaista ongelmia. Viitonen ei kuitenkaan aina automaattisesti kerro tietojaan toisille. Pelko resurssien loppumisesta on sitten kyse aineellisesta tai tiedollisesti pääomasta saa viitosen sokean alueen, kitsauden esiin. Viitosen sisäinen maailma on valtavan rikas ja myös tunteet viitonen elää vahvasti omalla tavallaan, vaikkapa elokuvaan eläytyen, yhteydessä taiteeseen tai luontoon.

Mitä voin oppia vitosista? Viitosilta voi oppia tarkkailun taitoa, ja saada mallia hiljaa ja itsekseen olemiseen. Kiinnostus tiedonhankintaan ja loogiseen päättelyyn ovat myös viitosen lahjoja maailmalle. Työelämässä viitonen voikin olla todellinen tietopankki, jolta saat sen tärkeän vastauksen – kunhan muistat kysyä sitä ja antaa aikaa selvittää asiaa perinpohjin.

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho