Sopuisaa syyskuuta – enneagrammi 9

Enneagrammityyli 9

Yhdeksäs kuukausi syyskuu, on aika enneagramminalle ysin viimeinkin astua parrasvaloihin. Viipyilevä rauhanrakentaja onkin hyvä odottamaan sopivaa hetkeä itsensä esiintuomiseen. Tyypillisesti ysi ei ota näkyvää roolia tai valtaa tilaa itselleen ensimmäisten joukossa. Sopeutuvaisena ysi jää mieluusti mukavuusalueelleen seurailemaan ja kuulostelemaan toisten näkökulmia. Ysien seurassa on leppoisaa, ei kiirehditä koko ajan ja asioiden eri puolia otetaan huomioon.

Ysin huomio suuntautuukin automaattisesti harmonian ylläpitämiseen. Ysi osaa luontaisesti luoda myönteistä ilmapiiriä, jossa terävimmät säröt tasoittuvat ja ristiriitatilanteissa asettua luontevasti sovittelijaksi riitapukareiden väliin.

Joskus ysi uskoo aikaa olevan enemmän kuin todellisuudessa onkaan. Asioita voi siirtää tuonnemmaksi ja viipyillessä on helppo puuhastella jotain epäolennaista olennaisen sijaan. Toisten näkökulmasta ysi on välillä ”muissa maailmoissa” ja välillä ysi itsekin huomaa päivän lipuneen käsistä.

Yhdeksikkötyyli löytyy kehokeskuksen keskeltä enneagrammiympyrältä. Tästä huolimatta ysi saattaa olla huonosti kosketuksissa kehoonsa. Liiallinen energia kehossa ei tunnu mukavalle ja liikkeelle lähteminen on välillä hankalaa. Myös kehollinen viestintä ja olemus on pehmeää ja vähäeleistä. Kehokeskuksen kaikkia tyylejä yhdistää taustatunteena ja energiana viha. Ysin on kuitenkin vaikea tunnistaa vihaa itsestään ja antaa sen näkyä sopivina annoksina ulos. Voit saada vaikutelman, että ysillä on ”lehmän hermot” ja ettei ysi suutu koskaan.

Totta on, ettei ysi suutu usein, mutta kun aikansa kerää ärtymystä itseensä, voi painekattila räjähtää ihan kunnolla. Tämä voi säikäyttää ysin itsensä ja lähellä olijat, jotka ovat kuvitelleet toisen kestävän ihan mitä vaan. Siispä ysi kasvaessaan alkaakin tunnistaa vihaansa ja oppii päästelemään sitä sopivalla tavalla ulos. Liiallisena kun rauhallisuuskaan ei ole enää pelkästää hyve.

Ysien lähellä saan itseeni rauhallista, leppoisaa energiaa. Ihailen heidän taitoa monipuolisesti nähdä asioita ja ymmärtää vastakkaisia mielipiteitä. Sitkeys ja ahkeruus saa myös ihailuni. Käytännön arjessa mm. täsmälliset määräajat auttavat ysiä tavoitteellisempaan toimintaan. Muistammehan huomioda ysi ystäviämme antamalla heille monia kuulluksi ja nähdyksi tulemisen kokemuksia. Huomaavaisuudesta ei pidä antaa tulla itsestäänselvyys. Ysin ystävänä voit siis kannustaa häntä uskomaan omiin tärkeisiin juttuihinsa ja tuomaan niitä rohkeammin esiin.

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho