Nallet ympyrällä

Enneagrammiympyrä

Haastoin alkuvuodesta itseni kirjoittamaan blogin kerran kuussa tammikuusta lähtien yhdeksästä erilaisesta persoonallisuustyylistä. Kiersin koko enneagrammiympyrän yhdeksän kuukauden aikana teksteiksi.

Enneagrammin olen tuntenut jo noin 15 vuotta ja työssäni se on myös ollut mukana keskeisesti vuosia. Enneagrammivalmennuksia- ja kursseja pidän jatkuvasti. Luulisi siis blogien syntyvän helposti, mutta ei se ihan niin mennyt.

Oli pysähdyttävä ja paneuduttava taas kerran. Törmäsin omiin uskomuksiini tyyleihin liittyen, koin haasteeksi säilyttää yhtenäisen, tasapuolisen kunkin tyylin esiintulon tammikuusta syyskuulle. Silti on kiehtovaa huomata, miten aina uudelleen ja uudelleen havahtuu sekä voi oppia lisää enneagrammista. Olen jälkikäteen tyytyväinen, että aloin kirjoittamaan enneagramminallet auki. Tässä kohtaa olen kuitenkin hyvilläni, että urakka on ohi. Ihailen suunnattomasti kollegoja, jotka ovat jaksaneet kirjoittaa kirjoja enneagrammista.

Lokakuussa en sitten saanutkaan aikaan minkäänlaista blogia. Oli aika pitää taukoa. Enneagrammiin perehtymisessä, itsetuntemuksen kehittämisessä tauko opettaa ainakin yhtä paljon kuin tiivis työskentely. Tauon jälkeen huomaa taas jotain uutta. Enneagrammityylit kuvaavat siis yhdeksää erilaista huomion suuntaa. Oleellista on tiedostaa se, että huomiokykymme on rajallinen. Oma tapamme nähdä ja kokea tilanteet, on vain kapea siivu todellisuudesta. Kun oppii tuntemaan ihmisten erilaisia huomion suuntaamisen tapoja, voi hakea monipuolisempia näkökulmia enneagrammiympyrältä tai muuten pohtia ihmisten erilaisuutta. Joskus kun olen jumissa jonkun asian kanssa arjessani, voin pysähtyä pohtimaan: miten tähän tilanteeseen suhtautuisi muut enneagrammityylit? Välillä pistän päälle kolmosvaihteen tai vaihdan viitoselle. On ainakin kahdeksan muuta tapaa ajatella tai toimia tilanteissa. Miksipä siis junnata eteenpäin aina samalla vaihteella?

Blogi ©Leena Aijasaho