Kyselemistä kesäkuussa – enneagrammi 6

Enneagrammityyli 6

Luotettava kyselijä enneagramminalle kuutonen on varautumisen mestari. Kuutosella on erityinen kyky aavistaa ja nähdä ennalta tulevia uhkia, joita varten syntyy suunnitelmia ja varasuunnitelmia. Miten maailmaan voisi astella huolettomana? Eikö muka jokainen järkevä ihminen varaudu pahimman varalle koko ajan? Kukapa haluaisi joutua neuvottomana ikävään tilanteeseen, johon ei ole mitään koordinaatteja? – kyselee ja pohtii kuutonen.

Kesäkuuhun kuuluu loma ja reissut. Reissut nostavat kuutosen mieleen monta kysymystä ja epäilystä? Kuutonen suunnittelee yleensä huolella matkansa, varaa mukanansa monenlaista tarpeellista ja jotain ehkä toisten mielestä tarpeetontakin. Kun innoissani hehkutin kuutoselle joku viikko sitten olevani lähdössä saaristoon ja rannikolle pyöräilemään, sain nopeasti terävän kommentin: ”varothan sitten pukkeja!” Ensimmäisenä ei siis tullut mieleen toivottaa ihanaa matkaa, vaan ”uhkatutka” skannasi nopeasti riskianalyysin ja tuotti siitä raportin pureskeltavaksi. Myönnettävä toki on punkkien todennäköisyys ja vaarallisuus, mutta moni muu pohtii automaattisemmin lomamatkojen iloja kuin vaaroja.

Kuutosen ylihuolehtivaisuus kumpuaa pelosta ja se on yhdenlainen selviytymisstrategia elää elämää. Kuutonen etsii turvallisuuden tunnetta varautumalla. Häneltä ei jää mikään huomaamatta ja hänen kanssa on pelattava avoimilla korteilla, rehellisesti. Kuutonen ei kaipaa tuomitsevaa tai vähättelevää asennetta kanssakulkijoilta ilmaistessaan huoliaan. Mieluummin voit kannustaa kuutosta käyttämään terävää älyään ratkaisuvaihtoehtojen esiin nostamiseen.  Kuutosen energia luo turvaa, luottamusta, sitoutumista ja hyvää tiimihenkeä -pyrkimys välttää karikot on vilpitön. Toisten on helppo turvautua kuutoseen, erityisesti elämän kriisitilanteissa kuutonen syttyy toimintaan, koska tätä vartenhan sitä on varustauduttu. Visuaalinen kyky nähdä mielessä asioita ja humoristinen mielikuvitus ovat myös kuutosen lahjoja.

Mitä muuta vielä voin oppia kuutosilta? Joskus minäkin voisin miettiä pariin kertaan liian sukkelasti löytyviin vastauksiin vaihtoehtoja, puntaroida seikkaperäisemmin ja viisaammin. Ja ne punkkipihdit voisin myös ostaa matka-apteekkiini, taitaa itse asiassa olla tuo pieni ilkeä otus ihan Suomen luonnon vaarallisimpia villieläimiä kun tarkemmin tässä asiaa pyörittelen.

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho