Herkkyyttä huhtikuussa – enneagrammi 4

Enneagrammityyli 4

Huhtikuussa kevät on aluillaan ja ensimmäiset leskenlehdet koskettavat löytäjäänsä. Syvällinen romantikko – enneagramminalle nelonen huomaa herkästi pienetkin ihastuttavat ihmeet arjessa. Elämän värit, aistillisuus ja syvällisyys ovat läsnä tunteellisen nelosen arjessa. Elämän merkityksellisyys rakentuu hetkistä, joissa voi kokea yhteyttä. Nelonen suuntaa huomionsa helposti siihen mitä puuttuu. Tämä nostaa kaipausta ja vertailua muihin. Joskus nelonen ikään kuin putoaa kuoppaan, on alakuloinen, vähättelee itseään ja aikaansaannoksiaan epärealistisesti. Nelosen on ajoittain vaikea nähdä ”tässä ja nyt” olevia hyviä asioita.

Nelonen kokee helposti huonommuutta ja syyllisyyttä asioista, jotka eivät ole hänestä lähtöisin. Ikäänkuin muiden ihmisten ikävä tai tökerö käytös olisi hänen aiheuttamaa. Stressaantuneena nelonen usein piilottaa pahan olonsa ja käyttäytyy ystävällisesti hymyillen. Nelosen lähellä on hyvä tiedostaa hänen tasapainoilunsa: halu olla tiiviissä yhteydessä ja toisaalta työntää toisia kauemmaksi.

Nelosen tunne-energia on valtava voimavara. Se pursuaa luovuutta, vaikuttavuutta ja koskettaa syvästi. Yhteisiin projekteihin nelonen tuo intohimoa ja huomaa herkkyydellään oleelliset tärkeät yksityiskohdat sekä aistii toistenkin tunteet ja huomio ne lämpimästi. Nelonen onkin enneagrammiympyrän tunteiden asiantuntija, tunteiden tulkitsija.

Nelosuus opettaa herkkyyttä. Nelosen seurassa omiinkin tunteisiin pääsee herkemmin kiinni ja syvälliset elämän totuudet tulevat käsiteltäviksi. Estettisyys, kauneudentaju ja tilanneherkkyys ovat piirteitä, joita kovasti ihailen. Nelonen osaa myös antaa tilaa muille ja huomioida toisia lämpimästi. Heiltä saa ihania yksilöllisiä postikortteja, koskettavia puheluita, joista välittyy lämmin tunnelma. Nelosten lähellä on tärkeä ymmärtää tunteiden merkitys toiselle ja antaa turvallinen tila toiselle ilmaista tunteitaan. Kiitos, kannustus ja kunnioitus maustettuna aidolla hyvällä palautteella tukevat nelosta näkemään erityislahjojaan ja onnistuneita suorituksiaan. Eikä vain suorituksia, vaan omaa ainutlaatuista aitoutta ja erityisyyttä itsessään.

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho