Energiaa elokuussa – enneagrammi 8

Enneagrammityyli 8

kasi ottaa luontaisesti ohjat käsiinsä. Energiaa riittää vaikka muille jakaa, kun toiminnantarmoinen nalle pistää asioita järjestykseen. Voimakkaalla olemuksellaan kasi herättää kunnioitusta ja harvalle tulee mieleen vastustaa kasin määrätietoisia ja varmoja mielipiteitä.

Kasi on myös suurisydäminen, toisia suojeleva tyyppi. Varsinkin epäoikeudenmukaisuus sytyttää kasin toimimaan varmoin askelein vääryyksien korjaamiseksi. Vastoinkäymiset ovat haasteita, jotka saavat energian virtaamaan kasin kehossa. Kasi siis helposti tekee ensin ja miettii vasta sitten, asioiden vatkaaminen tuntuukin monesti ajan haaskaamiselta. Kasityyli löytyy enneagrammiympyrän kehokeskuksesta. Päätökset syntyvät vaistonvaraisesti ja kehollinen ilmaisu on vahvasti mukana viestinnässä.

Totuudellisena ja suorapuheisena kasin on joskus vaikea ymmärtää, ettei kaikki aina seisokkaan sanojensa takana tai että joku ääneen sanottu olikin vain aikomus tai yksi monista vaihtoehdoista. Moninaisuuden ja hienovaraisten nyanssien erottamisen merkitys vaatii opettelua kanssakäymisessä. Eikä pieni viivyttelykään toisinaan olisi pahitteeksi.

Kasilla on myös pehmeä ja herkkä puoli, joka näytetään luotetuille läheisille. Pienestä pitäen kasi oppii pitämään puolensa ja kätkemään herkkyytensä pärjätäkseen maailmassa. Itsevarmuus on selvitysstrategia, jolla kasi näyttää toisten silmin menevän vaikka läpi harmaan kiven. Kasilla onkin taipumus tehdä liian paljon ja vastapainoksi sitten onkin heittäydyttävä pitkäkseen sohvalle, koska kuka nyt koko ajan jaksaa täysillä painaa menemään. Kasin on siis vaikea löytää on/off- vaihteen lisäksi keskitien kulkijan tempo elämään. Pohtimisen paikka kasille on etsiä sopivaa energiaa, sopivaa määrää ja sopivaa tahtia asioihin.

Kasienergia on hyvä malli silloin kun pitää saada aikaan ja keskittyä suuriin linjoihin. Mallia voi ottaa suorapuheisuudesta, jolla on usein asioita eteenpäin vielä voimansa. Tekemisen helppous, käytännönläheisyys ja rehellisyys ovat asioita, joista kasi saa kiitosta. Kasiystävää voi ravistella näkemään asioiden monipuolisia hienojakoisia yksityiskohtia yhden totuuden rinnalla. Tosiystävä tarjoaa kasille myös paikan näyttää epävarmuuttaan ja auttaa häntä löytämään yhteyden todellisiin tunteisiinsa.

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho