Huomaavaisuutta helmikuussa – enneagrammi 2

Enneagrammityyli 2

Avulias ja huomaavainen enneagrammityyli kakkonen kiirehtii ystävänsä luo pieni muistaminen matkassaan. Kuten kuvakin kertoo, kakkosesta on mukava tuottaa iloa toisille antamalla heille jotain itsestä. ”Tarvitsetko apua?” – kuuluu usein kakkosen suusta tai toisinaan huomaavainen ele tapahtuu ihan kysymättäkin. Kakkonen harvoin tulee tyhjin käsin vierailulle. Hän on huomaavainen tuttuja ja vieraita ihmisiä kohtaan. Kakkonen osaa ilahduttaa, myötäelää, kuunnella ja tukea toisia.

Kakkosen, huomaavaisen auttajan automaattinen huomion suunta on muiden ihmisten tarpeet. Hänen ympärilleen kertyykin luonnostaan ihmissuhdeverkostoja. Kakkonen kyselee muiden kuulumisia mielummin kuin kertoo itsestään. Kakkosia löytyy vapaaehtoistyöstä, talkoista ja hyväntekeväisyyteen osallistutaan mielellään. Kun ystävällä menee heikosti, on kakkonen aina valmis kuuntelemaan omista kiireistä huolimatta. Vaikeus sanoa: ”EI, en nyt ehdi”, onkin kakkoselle opettelun paikka.

Auttaminen on kakkosen lahja maailmalle, josta me toiset saamme nauttia. Kolikolla on kuitenkin se toinenkin puoli. Auttamisen tarve ei aina ole vain epäitsekästä, vaan syvällä sisällä kakkonen kamppailee oman avun tarpeen tiedostamisen kanssa. Kakkonen tuntee itsensä tarpeelliseksi ja merkitykselliseksi palvelemalla toisia. Toisilta saatu tunnustus ja kiitos kantaa kakkosta eteenpäin.

Kakkosen on siis vaikea tiedostaa, saati sitten ilmaista muille omaa avun tarvettaan. Apua on myös vaikea vastaanottaa. Kun joku kysyy kakkoselta: ”Voinko auttaa?” – tulee vastaus automaattisesti hymyillen: ”ei tarvii – kyllä mä pärjään”, siitäkin huolimatta, vaikka kakkonen olisi rättipoikki ja oikeasti apu olisi kovasti tervetullut.

Huonona päivänä kakkonen voi vaikuttaa läheisistä ylihuolehtivalta, omistushaluiselta tai jopa manipuloivalta. Teinin suusta voi kakkosäidille/isälle kuulua: ”hanki oma elämä!” Tämä siinä kohtaa tylyn tuntuinen lausahdus voikin olla yksi parhaista tasapainoon pääsemisen ohjeista, mitä kakkosen olisikin hyvä pohdiskella. Mitä on oma elämä – terve itsekkyys?

Huomaavaisuus, erilaiset pienet kauniit eleet ja sanat on sitä, mitä kakkoselta haluan oppia. Lämpö ja sydämellisyys koskettaa ja luo hyvää ilmapiiriä. On tärkeää muistaa, ettei ala pitää auttavaisia ihmisiä itsestäänselvyytenä. Muistakaamme kiittää kerta toisensa jälkeen huolenpidosta, jota kakkosilta saamme. Voisimmeko myös lämmöllä tarjota apuamme ja kysellä kakkosen kuulumisia? Auttaa kakkosystävää hiljalleen tunnistamaan omaa tarvitsevuuttaan ja antaa paikan harjoitella avun vastaanottamista?

Tutustu 9 enneagrammityyppiin – tee enneagrammitesti

Blogi ©Leena Aijasaho